Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Sajtfondü - ahogy mi szeretjük

2014. december 19. - fuf87

2_7.jpg

Sokan utálják a telet, én nem tartozom közéjük, mert van pár dolog, amit szeretek benne, mint például a Karácsony, a síelés, a karácsonyi vásárok & forralt bor, na meg a fondü a barátaimmal. És bár néha macerás, azért minden szezonban egyszer-kétszer-háromszor előveszem a készletet, amit pár éve egy szülinapomra kaptam Anett barátnőmtől. És mindenkinek csak javasolni tudom, mert meg lehet vele ágyazni egy bulinak, egy baráti beszélgetésnek vagy egy romantikus estének is :)

Arról még a mai napig megy a vita, hogy honnan is ered a fondü! De állítólag anno Svájcban elkezdtek brainstormingolni, hogy hogyan lehetne felhasználni a maradék kenyereket, sajtokat a téli időszakban,és így született ez a remek étel. Maga a szó a francia "fondre" szóból jön, amelynek a jelentése: olvasztani.

Amúgy ahogy minden tevékenységhez, ehhez is kötődik etikett: ne kapjuk be a fonduevillát, mert utána ugyanabból az edényből merít mindenki, ha valaki beleejti a kenyér/baguette darabot, meg kell csókolnia a mellette ülőt, de minimum iszik egy bünti piát. És persze várjuk meg merítésnél, amíg lefolyik/csöpög a sajt, vagy jó kis takarítás vár ránk a parti után...

Na de mik azok a dolgok amikre mindig figyeljünk, ha nekiállnánk egy fenszi sajtfondü elkészítésének?

- legyen otthon pálinka+ száraz fehérbor!!!! Cherryvel is finom...

- a fondü edényt kenjük ki fokhagymával, mielőtt belemennek a sajtok - bevallom hősiesen, mi még pár gerezd összenyomott fokhagymát az olvadó sajtokhoz is hozzáadtunk.

- többfélét is használhatunk, ami fontos, hogy felhasználás előtt reszeljük le őket, és hagyjuk, hogy "melegedjenek", szobahőmérsékletűvé váljanak. (Én Goudát, Gruyere-t, Brie-t, Cheddart, vagy Ementálit szoktam használni, de teszteltem már Gogonzolával is. Legyen közte ütősebb ízű, keményebb meg lágyabb is.)

1s.jpg

- 3-4 főre én 60-70 dkg sajtot szoktam számolni

- a sűrűséget szabályozhatjuk a pálinkával/borral/whiskey-vel, amit az izzadó sajtokhoz löttyintünk (és mindenképpen löttyintsünk bele - érzéssel! Lényeg, hogy ne egy gumiszerű fondüt kapjunk!))

- fűszerezzük:frissen őrölt bors, szerecsendió! (Valaki citromlevet is csepegtet bele, én egy kis kukoricakeményítőt szoktam, hogy megelőzzem a csomókat)

- alacsony hőfokon kezdjük őket olvasztani, és ne egyszerre dobáljunk bele nagy mennyiséget az edénybe, hanem csak fokozatosan.

- ne egyből a fondü edényben olvasszunk, én mindig egy másikat használok, és csak később öntöm át. A föndü edények nehezebben melegednek fel, így tovább tartana bennük az olvasztás...és ha az asztalnál éhes férfiak is ülnek, akkor a türelmetlenséget vágni lehet a levegőben :) (tökéletesen folyékony állapotban - várjuk meg amíg ilyen lesz, mert a gumiszerű állag nem éppen szívderítő látvány, na meg elég szenvedős ilyen formátumban fondüzni) 

- az mindig opcionális, hogy ki mivel mártogat. Én szeretem a baguette karikákat, a sült bacont, fekete erdei sonkát, lazacot, almát, zöldségeket. (De tényleg, ennek csak a fantázia szab határokat.) A baguette karikákat/kenyérkockákat tegyük be 5 percre a sütőbe, hogy kicsit ropogósabbak, szárazabbak legyenek. (én kis olívaolajat is öntök rájuk, mielőtt átmelegítem őket)

33.jpg

 

55.jpg

44.jpg

66.jpg

- teremtsünk hangulatot - gyújtsunk apró gyertyákat, legyen félhomály, gondoskodjunk kellemes zenei aláfestésről is. 

- a sajt könnyen összecsomósodik a gyomorban, szóval fondüzésnél semmiképpen ne igyunk hideget (pl vizet), mert az fájni fog - igyunk mellé száraz fehérbort, pálinkát, vagy ha absztinens napot tartunk, meleg teát. 

- mindig legyen otthon mécses, hiszen a fondüedény alá kelleni fog valami, ami melegen és folyósan tartja a sajtszószunkat.

f1_1.jpg

f2_1.jpg

- ha diétázunk, felejtős kaja :)

Szóval step by step:

Hozzávalók:

- sajtok

- fokhagyma

- fehérbor + pálinka

- baguette/kenyér

- husi/zöldség/amit még mártogatni szeretnénk

- kukoricakeményítő

- bors, szerecsendió

1) Reszeljük le a sajtokat és kenjük ki az edény falát fokhagymával, meg még dobjunk is bele.

2) Lassú tűzön, fokozatosan adagolva kezdjünk el olvasztani, ha keményítőt adnánk hozzá (mint ahogy én is szoktam - 1 dl fehérbohoz adjunk 1 evőkanálnyit, és ezt forraljuk fel, és ebbe tegyük a reszelt sajtokat.)

2s.jpg

3s.jpg

4s.jpg

5s.jpg

3) Öntsünk bele bort és páleszt, ja és kevergessük végig, mert könnyen odakozmál. Vigyázzunk a folyadék mennyiségével, legyen meg a sűrűség.

4) Élvezzük:)

5) Ha még nincs fondü készletetek, szerezzetek be egyet, tényleg csudijó :)

1_9.jpg

PS: Masni és Ellie is érdeklődve figyelték az eseményeket :)

3_7.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr46984871

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fondue 2016.04.08. 09:41:28

Fondue party! Illusztráció: addictedtofondue.com Ennél jobb szolid házibulit el sem képzelhet egy sajtkedvelő. Egyszerű, ízletes vendégváró kaja, finom borok és jó társaság: kell ennél több? Az autentikus Fondue kedvelőinek csak azt ajánlom, hogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása