Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Vörösboros sertéspörkölt kapros túrós tésztával

2014. október 20. - fuf87

unnamed.jpg

Hűvös esték, amikor akarva-akaratlanul vágyunk valami ütősebb, erőteljesebb fogásra, amikor egy saláta nem tompítja éhségérzetünket, amikor jól esik a vacsora mellé egy pohár testes vörösbor... igen határozottan merülünk el az őszben, amit én egyáltalán nem bánok, sőt...mivel Anyukám rám tukmált egy méretes darab húst, ami már nem fért be a fagyasztóba, és tökéletes pörkölthöz, nem volt mese, nekiestünk és mennyei lett. 

A pörkölt kapcsán egy dolgot nyugodtan leszögezhetünk, nincs két egyforma, és ahány háztartás annyiféle, én most megosztom Veletek az enyémet. Ez a klasszik magyar étel mindig jó választás, alkalomtól vagy közönségtől függetlenül.

Hozzávalók: 

- 1 kg sertéscomb (nekem kb 1,3-1,4 kg volt, szóval az aprításnál ajánlok egy pohár bort, mert eltarthat egy darabig)

- 1 csomag tészta (amilyet szeretnél, én Update orsó tésztát használtam, ezzel is csökkentve a lelkifurkát, hogy este 8-kor még belapátolunk egy tányér pörit...)

- só, bors, pirospaprika, kömény, 

- 3-4 fej vöröshagyma

- 7-8 gerezd fokhagyma

- egy fél zeller lereszelve (apró lyukon)

- 4-5 dl száraz vörösbor (én Pinot Noir-t használtam)

- 5-6 közepes méretű paradicsom 

- 2-3 paprika (nem csípős)

- 2 zöld paprika (csípős)

- 2 csokor kapor

- 250 g túró

- 2-3 ek tejföl

- néhány kovi ubi

A szalonnát megpirítjuk egy kevés olajon. (még jobb, ha van otthon zsír, nekem pont nem volt.) Majd jöhet hozzá a felaprított vöröshagyma, illetve a lereszelt zeller, ha kicsit összeizzadtak, félrehúzzuk az edényünket, és jöhet hozzá a pirospaprika, a só, a bors és a kömény. (ne spóroljunk velük)

2_4.jpg

Majd hozzáadjuk a kockákra vágott húst, öntünk hozzá egy kevés vörösbort és vizet, és fedő alatt folytatódik a buli. Kis idő elteltével jöhet a felaprított nem csípős paprika és a paradicsom is, na meg az összezúzott fokhagyma. Később egészben a csípős zöld paprikákat is belehajítottam. (miért is ne alapon, akik nem szeretik, ha a pörkölt kraftos, ezt a lépést hagyják ki)

3_4.jpg

Ami fontos, hogy mindig pótoljuk alatta a folyadékot, én bő szafttal szeretem, így nem spóroltam a vörösborral. Hogy a hús minél hamarabb "pörköltpuhává" váljon fedő alatt főztem készre. Igazán eszményi volt hallgatni a rotyogást, miközben Gáborral és kedvenc barátnémmal szoftos kis vasárnap esti fröccsözésbe kezdtünk, és a háttérben duruzsolt az új, sokak által lefikázott U2 album, megjegyezném, nekem tetszik:) 

4_4.jpg

Tudom, hogy a túrós tészta, mint köret, sokaknak a harcsapaprikással ismerős, vagy egyéb halas-magyaros ételekkel, na én imádom pörkölttel is. Miután megfőztem a tésztát, összekevrtem a villával összetört túróval és pár evőkanál tejföllel, sóztam, borsoztam és megszórtam a felaprított kaporral.

5_5.jpg

 

6_3.jpg

Tálalásnál ízkiegészítőként felkockázott kovászos uborkával követtem el utolsó ecsetvonásomat. Mi egy pohárka vörösbort is elhörpiztünk hozzá.

 Eredmény: Elégedettség a köbön.

                   Jó étvágyat mindenkinek :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr56810241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása