Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Majdnem vega vörösboros szélesmetélt

2014. szeptember 22. - fuf87

1t_1.jpg

Úgy hiányzik a nyár, mint egy sivatagban rekedt, oázisra vadászó embernek egy pohár friss víz. Amikor múltkor átjött Anett barátnőm, valami nyáriasat akartam, de mégis laktatót. Eredetileg egy húsmentes, paradicsomos tésztának indult, de aztán egy turbózott vörösboros szélesmetélt lett belőle, mindannyiunk nagy örömére.

Hozzávalók:

- 1 csomag szélesmetélt (én Updatet használtam)

- 25 dkg szalonna (Kolozsvári)

- egy nagy csokor borsika/bazsalikom

- 7-8 gerezd fokhagyma

- 5-6 nagyobb paradicsom

- 1 db közepes méretű zöld kápia paprika

- 1-2 fej vöröshagyma

- 1-2 ek cukor

- 3-4 dl vörösbor (Én Egri Bikavért használtam)

- só, bors

+ a tetejére: 

- parmezán

- pirított mandula

A tészta elkészítése pofon egyszerű.Majdnem puhára főzöm sima vízben (amibe ugyebár sót és olajat tettem).

t5_2.jpg

Amikor már közelíti a megfelelő állagot leöntöm róla a vizet, és vörösborral helyettesítem.

t4_2.jpg

Optimális esetben nem marad bor a főzés végén a tésztán, mert magába szívja és enyhe vöröses színt kölcsönöz szélesmetéltünknek. A tésztához pirított szalonna kockákat és felaprított borsikát / bazsalikomot keverek, sózom, borsozom és félreteszem.

3t.jpg

 A paradicsomos szósz:

Kevés olajon üvegesre párolom a vöröshagymát, majd hozzáadom a cukrot, mikor kellemes barnás kéreg képződött a hagymáimon, beledobom a kockákra vágott paradicsomot. (ha nagyon ráérünk, távolítsuk el a paradicsom héját, például a forró vizes módszerrel, nekem nem volt most rá időm)

p1_3.jpg

Amikor a paradicsom kezd aszalódni, hozzáadom az összenyomott fokhagymát. Hagyom sűrűsödni, borssal és kevés sóval ízesítem.

p2_3.jpg

(A sóval vigyázni, nehogy valaki úgy járjon, mint jómagam - nem akart rendesen jönni a só a szóróból, ezért izomból elkezdtem rázni, minek következményeképp kábé 300g só borult az edénybe, evidens volt, hogy készíthettem egy új adagot, és nem káromkodtam nagyon...) Ide is dobhatunk egy kis friss bazsalikomot, elrontani nem fogja, sőt..

Az étel tetejére mandulaforgácsot pirítottam egy kis zöld kápia paprikával, erre pedig reszelt parmezán hullott.

m1.jpg

 

m2.jpg

Az ételt egy pohár fehérborral kísértük, mindenki elégedett mosollyal emésztett. Jó étvágyat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr296692251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása