Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Sajtos Padlizsánkrémleves

2014. augusztus 20. - fuf87

4_2.jpg

Ahogy ezt a bejegyzést írom és kinézek az ablakon, szakad az eső és hűvös van. Érdekes párhuzam, hogy múlt héten a töltött paprikámat is a "nyár utolsó sóhajaként" aposztrofáltam barátaimnak, száz szónak is egy a vége, érezhetően közeleg az ősz, ez nem csak a hangulatunkra, de a konyhai ténykedésünkre is kihat. Szerintem. Így nálam már beköszöntött a krémlevesek korszaka, na nem mintha valaha vége lett volna.. :) Mivel a múltkori padlizsán lerakatból még árválkodott pár darab a kamrában, úgy döntöttem, leves készül belőlük. Sokaknak furcsa lehet, hogy padlizsánból levest főzni? Who cares? Ami finom, az finom - függetlenül a színétől :)

Hozzávalók:

- 2-3 közepes méretű, érett padlizsán

- 1 fej lila és 1 fej vöröshagyma

- 2 nagy krumpli

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 1,5 l alaplé 

- 2 dl fehérbor

- 6-7 koktélparadicsom

- egy citrom leve

- 2 dl tejszín

- só, bors

- egy fél tömb krémfehér sajt

Feltét: pirított bacon + pestós kiflikarikák.

A padlizsánokat felkockázom, besózom, és állni hagyom, hogy a víz és a keserűség eltűnjön. (nálam egy napig álltak a hűtőben, mert előző nap lusta voltam megcsinálni, Isten lássa lelkemen) Az apróra vágott hagymákat kevés olívaolajon megdinsztelem, majd hozzáadom a felkockázott padlizsán darabkákat. Kicsit fonnyasztom őket így együtt, majd felöntöm az alaplével. (Én két leveskockából gyártottam le.) Ismét jöhet rá bors, na meg a fehérbor. (Nyakas Irsai esetemben.) Ha felrottyant kicsit, hozzáadom a felkockázott burgonyákat és a paradicsomokat egészben.

1_2.jpg

Ha a krumpli megfőtt, előkapom a botmixert, és leturmixolom. Belefacsarom a citrom levét és hozzáadom a tejszínt. Végül belemorzsolom a krémfehér sajtot.

2_2.jpg

Feltét gyanánt szalonna kockákat pirítottam meg, valamint pestóval kentem meg néhány kiflikarikát, amiket a szalonnából keletkezett zsíron a serpenyőben kicsit megsütöttem.

3_2.jpg

Az eredmény egy nem hivalkodó, kellemes krémleves lett, na meg a pasim elégedett mosolya. Érdemes elkészíteni, gyorsan megvan és garantáltan ízleni fog.

5_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr436620363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2014.08.21. 07:56:40

Azon gondolkozom, hogy a "fél tömb" a krémfehér sajtból vajon mekkora mennyiséget takar? Ennél már sokkal jobb az "ízlés szerint"... Mert van 20 dekás tömb (pl. Apetina), 25 dekás tömb (pl. Zorba), fél kilós tömb (pl. Kalimera)... netán kilósban is lehet pultból venni... Melyiket válasszam? :)

fuf87 2014.08.21. 07:58:48

Kedves Krutzifix!

Jogos a kérdés :)
a 25 dekás tömböt, és annak a felét :)

Üdv: Fruzsi
süti beállítások módosítása