Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Csirke Curry & Couscous

2014. július 28. - fuf87

eee.jpg

A vasárnap esti ténykedésem eredményképp született ez a fogás. Egyszerű, egészséges, gyorsan megvan, nem mellékesen: különleges. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy kicsit kitörni a hétköznapokból, de mégsem akar átesni a ló másik oldalára. 

A csirkéhez:

- olívaolaj

- 75 dkg csirkemell 

- 2,5 - 3 dl kókusztej

- 2-3 ek kókuszreszelék

- 2-3 fej közepes méretű vöröshagyma

- 8-10 gerezd fokhagyma

- 4-5 cm-es gyömbér darabka (lereszelve!)

- curry; kurkuma (ízlés szerint, na én nem spóroltam vele)

- só, bors (frissen őrölt)

- chili paprika (minél több, annál ütősebb)

- 1 hámozott paradicsom konzerv

3-4 ek olívaolajat felhevítek a serpenyőben, majd jöhet bele az apróra vágott vöröshagyma, ha kezd üvegessé válni, hozzáadom a szintén felaprított fokhagymát. Amikor a fokhagyma elkezdi kiengedni aromáit, hozzáadom a lereszelt gyömbért. Ezt követően megágyazok a husinak, félrehúzom a serpenyőt, chili paprikát és curryt szórok a serpenyőbe, 1-2 percig hagyom összeérni az ízeket, majd jöhet rá a felkockázott hús. Jöhet rá só, sok-sok bors, újabb adag curry és kurkuma. Amikor a hús kifehéredett, hozzáadom a hámozott paradicsomokat, amik gyönyörűen elkezdik sűríteni az alkotást, lejjebb veszem a hőfokot, és hagyom így főni kábé 10 percig.

hus1_1.jpg

Majd jöhet rá a kókusztej és a kókuszreszelék, lassú tűzön hagyom felrottyanni, ha szükséges még fűszerezem, és ha megfelelő a sűrűség, leveszem a tűzről:)

hus2_1.jpg

Couscous:

Életemben először Samson barátomnál volt szerencsém a sivatag tarhonyájának is nevezett "kuszkuszhoz", és mivel Sami maradandót alkotott, a szó jó értelmében, így az élmény a mai napig intenzíven él az emlékezetemben. Ennek kábé 8-10 éve, de a kuszkusz azóta is a konyhám "törzsvendége." Eredetileg Észak Afrikából származik, de találkozhatunk vele Brazíliában is. Fogyaszthatjuk köretként, előételként vagy salátaként is.

kusz2.jpg

Én ezúttal egy zöldséges verziót készítettem el, amihez a következő dolgokra van szükség:

- 250 g Couscous

- 2,5 dl húsleves alaplé (ehhez 2 leveskockát használtam)

- 5-6 koktélparadicsom

- három színű paprika (nálam kaliforniai és kápia került terítékre)

- 2 nagyobb lilahagyma

- 2 citrom héja lereszelve

- sáfrány

- őrölt bors

2 ek olívaoljaon feldobom aszalódni az apróra vágott színes paprikákat, majd hozzáadom a lilahagymát és a felkockázott paradicsomot, és összerottyantom. Jöhet rá frissen őrölt bors ill. 2 citrom héja lereszelve. Majd félreteszem.

kusz1.jpg

A Couscousnál az alap adagolás a következőféleképpen néz ki: 250g kuszkuszhoz 2,5 dl forró víz szükséges, én a vizet alaplével helyettesítettem. 

Szóval fogunk egy hőálló edényt (pl. Jénai), beleöntjük a Couscust. Erre jön a forró alaplé, majd lezárjuk az edényt a hozzá passzoló tetővel/fedővel/alufóliával, lényeg hogy pára képződjön, hiszen ez lesz az, ami kvázi megfőzi - megpuhítja a kuszkusz szemeket. 5 perc szükséges ahhoz, hogy kész legyen! 

kusz3.jpg

Ha elkészült a Couscous, hozzákeverem a megpirított zöldségeket, borsozom és sáfrányt adok hozzá.

kusz4.jpg

 

Löttyintek egy pohár száraz fehérbort, elégedetten a tányéromra nézek, és jöhet az extraordinary ízorgia. Jó étvágyat ;)

ttt.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr916551767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása