Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Tészta vargányával és fűszeres marhahúscsíkokkal

2014. július 22. - fuf87

8_1.jpg

Zalai lányként furcsa lenne, ha nem lenne egy lelki köldökzsinór köztem és a vargánya között, de van! Így igazán örültem, amikor hétvégén Apukám azzal fogadott, hogy nagyon szép vargányákat sikerült begyűjtenie a nagykanizsai piacon a hétvégén, és a rakományból nekem is adott:) Szóval vasárnap este visszatérve a "nagy faluba" előttem állt a küzdés, felhasználni ezt a csodás növényt és kreálni valami finomat.

1_1.jpg

Sok helyen az erdők királyaként tartják számon, és ezzel maximálisan egyetértek. Sajna nincs belőlük végtelenül sok, és ez az árukon is érződik, általában eső után, tavasztól őszig lehet velük találkozni a piacon, és szerintem érdemes áldozni rájuk, mert millió módon elkészíthetjük és nem fogunk csalódni! Felsorolhatnám egyéb erényeit is, minthogy egészséges, a közhiedelmekkel ellentétben megfelelően elkészítve nem nehezen emészthető és gyógyító hatása is van...de inkább elmesélem, mit csináltam Vele, mivel ötvöztem... És, hogy mi lett belőle:)

2_1.jpg

A tészta: 

- zöld szélesmetélt

- olívaolaj

- só, bors

- 1,5 kaliforniai paprika (különböző színekben - csak hogy feldobjuk az étel színét)

- 4-5 koktélparadicsom

3_1.jpg

A szélesmetéltet megfőzöm, a vízbe sót és olívaolajat is teszek.

7_1.jpg

Ha megfőtt leszűröm, frissen őrölt borssal ízesítem, és hozzáforgatom a kicsit megdinsztelt kaliforniai paprika csíkokat és a megaszalódott paradicsomot, még egy ek olívaolajat rácseppentek, nehogy összeragadjon és félreteszem. 

A hús:

5_1.jpg

- olívaolaj

- 50-60 dkg fehérpecsenye

- őrölt fekete bors, zöld bors + fekete bors egészben

- koriander + borókabogyó összetörve

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 15 dkg szalonna 

- 1-2 apróbb színes fűszerpaprika (Oké, volt 2 fűszerpaprikás növényünk, amiket a Culinarisban vettünk, de sajnos nem bírták a strapát, és idő előtt kilehelték a lelküket, szóval jött a rapid szüret, ami megköveteli a rapid felhasználást, amúgy meglepően finom:) )

6_1.jpg

Az olívaolajat felhevítem egy wokban, rádobom a felkockázott szalonnát, majd a húst, amit vékony csíkokra vágtam fel. Jöhet rá a fokhagyma, és a fűszerek, mediumra sütöm. 

A gomba: 

4_1.jpg

- 50-60 dkg vargánya

- 2-3 fej vöröshagyma apróra vágva

- pirospaprika

- só, bors

- kakukkfű (friss)

- tejszín

A gombákat megpucolom, és felhasználom a kalapokat és a tönköket is. (Talán, ha ősz lenne és a piaci árusok standjai bővelkednének vargányában, akkor a tönköket félretettem volna, hogy másnap reggel csináljak egy fincsi vargányás rántottát, de majd annak is eljön az ideje.) A vöröshagymát üvegesre dinsztelem, félrehúzom a serpenyőt, jöhet rá a pirospaprika, a só és a bors, majd rá a gomba, lejjebb veszem a hőfokot, hagyom összerottyanni, mehet bele a felaprított kakukkfű, végül felöntöm tejszínnel és hagyom besűrűsödni.

A végén hozzákeverem a félretett tésztához a húst, jöhet rá a vargánya gombás szósz, a tetejére friss petrezselymet,metélőhagymát és kakukkfűágakat szórtam. Jó étvágyat ;)

9_1.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr106533855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása