Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Mustáros tarja grillezve

2014. július 21. - fuf87

2.jpg

Mivel a múlt hétvégén szimbiózisba kerültünk a bográccsal, ezen a hétvégén a grillezésre voksoltunk, tekintve, hogy egy kellemes balatoni hétvégén ez elengedhetetlen, és mindemellett még hangulatos is! Ezt is inkább esti tevékenységnek tartom, szóval napközben nem javallott a 30-40 fok közti hőségben. Én ezúttal egy elektromos grillen játszottam, kevésbé körülményes, gyorsabb és a feeling így is adott. (fülledt nyári este, hideg fröccs, jó társaság, finom illatok) Amúgy meg faszénnel szenvedni a hőségben nem fancy, most kövezzetek meg, végülis ez a 21. század, és a time management fontos, meg az is, hogy kevésbé legyen füstös a hajad illata, ha a fincsi vacsi után a pasiddal akarod kémlelni a csillagokat a kert végéből:)

Szóval itt is felmerül a kérdés? Mit grillezzünk, vagy mit lehet grillezni? Gyakorlatilag mindent, persze sütési időben és fűszerezésben van eltérés. Én ezúttal tarjával dolgoztam, illetve különféle zöldségekkel, az eredmény magnifique lett:)

Grillezésnél alap, hogy a húst bepácoljuk, hogy kicsit puhuljon, és ínycsiklandó íze legyen. Ami nagyon fontos, pácolásnál ne sózzunk, mert a só elszívja a nedvességet a húsból és kemény lesz. (max. sütés közben!) Ha alkoholos pácról beszélünk, 2-3 óránál tovább ne maradjon benne, ha vastagabb húst sütünk vagdossuk be, és közvetlenül a sütés előtt érdemes a húst kivenni a hűtőből, hogy közelítse a szobahőmérsékletet. Én a zöldségeket nem szoktam pácolni, mivel a fűszerek könnyen megégnek sütés közben, így inkább sütés, végén, vagy utána hintem meg őket. (opcionális) A keményebb zöldségeket főzzük elő! Amúgy a kukorica és a különböző sajtok is nagyon finomak grillen, bár ez most nálunk nem készült, de ami késik nem múlik. (majd legközelebb)

Hús: 

9.jpg

- 10 szelet tarja (ohne csont)

- egész fekete, ill. zöld bors

- őrölt fekete bors

- borókabogyó 

- sertésflekken fűszerkeverék (opcionális)

- olaj

- vöröshagyma

- fokhagyma

- 1 dl fehérbor (opcionális)

- mustár

1.jpg

A tarja azért jó választás, mert kellőképpen zsíros ahhoz, hogy ne száradjon ki. A tarja szeleteket vékonyra klopfoltam, majd borsoztam, valamint sertésflekken fűszerkeveréket tettem rájuk és vastagon bekentem őket mustárral. Közben egy edénybe tettem 1,5-2dl olajat, és abba tettem a szeleteket, az olajba kerültek még vöröshagyma karikák, egy fél fej fokhagyma, összetört borókabogyó, egész fekete és zöld bors, és a végén ráloccsant 1 dl fehérbor, és így vágtam be a hűtőbe kábé 2 órára pácolódni a húsokat, és miközben ők begyűjtötték az ízeket, mi lementünk pancsizni egyet.

Visszatérve befűtöttünk az elektro-grillnek (nem mainstream egyáltalán!), és mivel olajban pácoltunk és a húsnak amúgy is magas a zsírtartalma, zsiradék nélkül tettük a husikat a forró lapra, gyönyörűen elkezdett sülni, az illata, na az csodás volt! Ugyanebben a zsiradékban meg tudtuk sütni a zöldségeket is. (az alább felsorolt zöldségek mellé megsütöttük még a pácban résztvevő vöröshagyma karikákat és a fokhagymát is) 

3.jpg

Kence/Pesto a húshoz:

- 1 csokor petrezselyem/rozmaring/bármilyen zöld fűszer, amit szeretünk

- 1-1,5 dl olívaolaj

- 1 fej fokhagyma

4.jpg

 Én szeretem még megkenni valamivel a grillezett husit, millió variáció van, ezúttal egy pofonegyszerűt választottam. 1 dl olívaolajhoz kevertünk egy fej összetört/kicsi darabokba vágott fokhagymát (fokhagymanyomó híján mi vágtuk), hozzá petrezselymet kevertem, de rozmaringgal vagy bármilyen egyéb zöld fűszerrel is isteni!

Krumpli:

- 0,5- 1 kg krumpli

5.jpg

A krumplit előfőztük, épp, hogy elkezdett puhulni, mikor levettük a tűzről. Így lesz tökéletes a grillezéshez, hiszen ha túl puhára főzném, szétesne. (Amúgy grillezés közben kicsit sóztam, oregánóztam)

7.jpg

Amit még grilleztünk:

- 5-6 érett paradicsom

- 4-5 paprika 

6.jpg

Paprika, paradicsom (szeletekbe vágva, fűszer nélkül...bár a paradicsom szereti a barna cukrot, most nem éltem a lehetőséggel, előnyben voltak a natúrabb ízek) Szívesen sütöttem volna még cukkinit, gombát, meg padlizsánt is, de nem volt a házban, na majd ők is a következő körben jönnek :)

És így nézett ki egy adag...hűvös fröccsel, tücsökciripeléssel? Tökéletes volt! Kezdő grillezőknek is ajánlom, mert garantált a siker!

8.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr546528453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZöldszemM 2014.07.24. 18:51:57

Ok ok . szép is de a tücskök csak augusztustól kezdenek ciripelni.

Az augusztusi esték jellemzője.

fuf87 2014.07.24. 18:52:36

:)
Ennyi tévedés belefér, de akkor bizonyára félrehallottam! :P
süti beállítások módosítása